Artikel om Varim i Cirkulation – Varim 50 år vill ha en bättre dialog

Kompetensförsörjning och upphandling. Det är två huvudfrågor för VA-branschen de närmaste åren. För att lösa dem behövs mer dialog och samverkan mellan branschens parter. Det är budskapet från 50-års jubilerande Varim.

När vattenteknikindustrins bransch­organisation Varim samlades för jubileumsseminarium i Stockholm i slutet av september kom 99 personer för att lyssna till föredrag om upphandling, klimat och andra framtida utmaningar för VA-branschen. Det är tydligt att VA-företagen vill att olika aktörer i branschen ska komma närmare varandra.

– Det är viktigt med samverkan mellan parterna i branschen. Det krävs dialog och samtal om bra lösningar, säger Linnéa Ahlén, som är generalsekreterare för organisationen.

Paul Molin, till vardags vd för BWT Vattenteknik, är ordförande för Varim och han fyller på.

– Det skulle kunna vara bättre samarbete än vad det är idag, konstaterar han.

Varim startades 1967 med elva medlemsföretag. Bland grundarna märks Harry Scheins vatten­kemiföretag Mibis. Harry Schein var 1967 fortfarande aktiv konsult åt Mibis men hade sålt företaget några år tidigare. Själv hade kemiingenjören (och efter försäljningen av Mibis även miljonären) Schein glidit över till kultursektorn. Som skapare av Svenska Filminstitutet samt kompis och tennispartner till Olof Palme var han redan kändis och drivande i svensk kulturpolitik. Tillsammans med sin hustru Ingrid Thulin, en av Ingemar Bergmans ofta anlitade skådespelerskor, syntes Schein ständigt i dåtidens kändisvimmel. Fast då har vi kommit över på en helt annan historia.

Idag har Varim 47 medlemsföretag, bland grundarna finns som exempel BWT Vattenteknik, Malmberg, Purac och Torell Pump kvar, även om namnen och ägandeformerna ändrats under åren. En stor del av tillväxten av medlemsföretag har skett under senare år.

– Men det finns inget egenvärde i att växa. Idag kanske det handlar mer om vad verksamheten ska hantera och vad det innebär att vara medlem, säger Linnéa Ahlén.

– Samtidigt är vi en organisation som gärna tar in nya medlemmar. Ju fler som är med, desto starkare känner vi oss. Seriösa företag är självklart välkomna, säger Paul Molin.

Varim definierar sig själva som branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling.

När det kommer till framtidsfrågorna är det ett par stycken som verkligen sticker ut.

– En del är kompetensförsörjningen som vi ser som ett rent hot idag. Den andra är upphandlingen, det är de två viktigaste frågorna, säger Paul Molin.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Här hittar i artikeln om Varim i Cirkulation (du behöver vara inloggad för att kunna läsa den)


Nyheter


VD Anna Linusson lämnar Svenskt Vatten

Anna Linusson har som VD från 2014 genomfört förändringar i organisationen utifrån sitt uppdrag från styrelsen och har på ett

Christian Berner Tech Trade AB förvärvar Zander & Ingeström AB

— Det känns mycket bra att göra detta viktiga förvärv för Christian Berner. Zander & Ingeström AB är ett stabilt

Debatt i GP – Gör försummade VA-näten till valfråga

Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och VA-näten utgör Sveriges i särklass mest samhällskritiska försörjningssystem. Trots detta är den svajande kvaliteten

Bransch och högskolor i gemensam workshop om ingenjörsbrist

Det berättar Daniel Hellström, utvecklingsledare på Svenskt Vatten. Tillsammans med temagruppen Vatten & Miljö inom Sveriges Bygguniversitet arrangerade de, med